Bondelivet

Som nevnt tidligere er det liten mobildekning her, og den kommer og går litt som den selv vil. De kveldene jeg har tenkt å skrive et innlegg til dere, har ikke alltid vært gode. Stort sett får jeg kun H dekning, noen ganger 3G, men da bare i noen sekunder, å det betyr rett og slett at jeg har problemer med å få lastet opp bildene jeg vil laste opp, så derfor har det gått ei lita stund før jeg fikk postet dette innlegget. De har wifi her, men de har kun 15 GB i mnd å de var allerede brukt opp, men nå har det endelig kommet  nytt, og jeg får dermed oppdatert dere. Fårhåpentligvis blir det ikke sååå lenge til neste gang.

Synes vi bare går rett på sak; vi har det helt greit!
Jeg har alltid vært glad i natur og landet, så jeg stortrives. Det eneste som er litt kjipt er at det er litt for langt vekk fra butikker og sont, så vi gjør ikke mye annet enn å bare er her. Noe som egentlig er helt topp det og.

Området rundt huset

Første uken startet ganske rolig, men vi kom over første problem. Det har tydeligvis blitt en missforståelse, og jeg skal kun jobbe som au paire. Vi har hele tiden trodd at jeg skulle jobbe like mange timer som Christer (akkurat nå jobber han rundt 8-10 timer, men blir mere senere), mens jeg jobber kun rundt 4-5 timer hver dag, og får fast betalt, ikke timebetaling. Grunnen til vi valgte å ta denne jobben, var jo fordi vi skulle jobbe minst 3 uker, 7 dager i uken og minst 14 timer hver dag, noe som ville vært ca 8000,- i uken. Og dermed var det vel verd turen opp, selv om vi er på vei sørover. Nå tjener jeg ca 1500 kr i uken. Noe som egentlig er helt okei, med tanke på at jeg så vidt jobber 20 timer, men det er fortsatt 6500 kr mindre enn det jeg hadde sett for meg. Der og da vurderte jeg om vi bare skulle pakke sammen og dra igjen, men det gjorde vi altså ikke.

Litt rundt om kring på jordene deres.

Min dag består av at jeg står opp og lager lunch til barna, skal også lage frokost etterhvert. Ungene er 11, 10 og 8 år. 2 jenter og en gutt. Klokken 8 kjører vi til busstoppet. Det tar meg rundt 10 minutter å kjøre dit. Kjøringen går egentlig helt greit, men siden det er automat er det ikke lett å passe på at jeg ikke kjører for fort. De som bor rundt her, kjører minst 100 km/t, men jeg ligger på 70-80 km/t. Det er grusvei og ikke asfalt, så jeg vil ikke kjøre alt for fort. Den andre tingen som er typisk her er at ingen bruker setebelte, i 100 km/t!! Jaja, de har egne regler her ute på landet.

Etter de er kommet seg på skolebussen kjører jeg tilbake og gjør husarbeid. Trenger vel ikke å utdype meg så mye på det, alle vet vel hva vanlig husarbeid er. Jeg vasker klær hver dag og må henge de opp ute (hvor det bare blir fler og fler fluer) og bretter de senere på dagen. Ang. fluene, så er de intense. Jeg har vært på gårder i Norge (og Danmark), men det kan ikke sammenlignes. Jo varmere det blir jo flere fluer blir det, og de kryper på leppene, inni øret og nesen. De er forferdelige! Stort sett er jeg ferdig med det jeg skal gjøre før 12, og da venter jeg til klokken er 2, da tar jeg inn klesvasken og bretter dem, før jeg henter ungene på busstoppet i 3 tiden. Når vi kommer tilbake, hjelper jeg dem med lekser (prøver i allefall) og så begynner jeg med middagen. Noen dager får jeg hjelp med middag, andre dager ikke. Det er stort sett det jeg gjør om dagene. Det jeg missliker MEST med det jeg gjør er å skifte på sengen, for det tar 100 år og er skikkelig slitsomt. Først skal man ha på laken, å så legger man et nytt tynt laken (slik som vi stort sett får når vi er i syden) som er "dynen" deres. Deretter et teppe eller mange, siden det fortsatt er kaldt om natten, og deretter en tynn dyne på toppen. Så det betyr at det er minst 3-4 lag med tepper. Noe helt annet enn laken og dyne. De bretter også alle tepper inn under sengen nederst, så det sitter bedre eller noe i den duren. Ja nei det var slitsomt. Får så vondt i skuldern min etterpå at jeg tror jeg skal begynne å grine. I starten gikk det helt greit å jobbe som eu paire, men nå som jeg er snart ferdig med min 3 uke, kjenner jeg at dette trives jeg ikke mye med. Går greit å vaske og rydde, men alt arbeid med barna er ikke mye gøy, vil mye heller jobbe på gården.

Christer derimot, har det litt mer spennende enn meg. Siden det har vært vått og litt kaldere enn de er vandt til her oppe, har det tatt litt tid for at hveten skal bli klar til å høstes, vi har dermed ikke begynt med innhøstningen enda, så Christer hjelper bare til på gården med det som trengs. Det han stort sett har gjort er å kjøre traktor med spraysystem på. Han har sprayet kikertene for både sopp og bakterier. I forrige uke ble de ferdige med å spraye, noe de gjorde 2 ganger, siden det var forskjellige ting det ble sprayet for. Ellers har han også hjulpet til med å rengjøre noen siloer, og gjort de tette med sikaflex. Her om dagen var han med å hjalp til med å sette opp noen gjerder. Jeg fikk også være med en tur for å se hva han gjorde, og det var ganske spennende, men en ting må jeg bare få sagt; OMG. Jeg trodde jeg kunne kjøre trakort, siden jeg har kjørt opp til traktor, men det jeg har kjørt er bare en liten fjert i forhold til det Christer har kjørt. Den er mye større enn en traktor jeg noen gang har sett (har kun sett vanlige traktorer i virkelighet før) og så er den rett og slett automatisk. Tenk deg det. Jeg har lappen til å kjøre traktor, men måtte nok fått en god del opplæring til å kjøre dette beistet, lappen jeg har føles nesten meningsløs, hehe. Nå de siste dagene har det ikke vært mye å gjøre for han. I går jobbet han bare halv dag, og i dag hadde han fri. Noe han har i morgen og.

Den første helgen var vi bare her på gården og slappet av. Christer vil ikke kjøre så mye på grusvei med bilen vi har så da blir det bare å oppholde seg på en og samme plass. Den tåler ikke så mye homping.
Forrige helg ble vi med på besøk til den mannen som skaffet oss jobben i første omgang. Datteren hannes hadde 7 års dag, og barna her var bedd i bursdag. For å si det slik er ikke barnebursdag her slik som vi er vandt til. Her er både barn og voksne velkommen, og mens barna springer rundt eller gjør andre ting som barn gjør, drikker de voksne alkohol. Siden det regnet denne dagen, var det ikke mye annet å gjøre for noen av de andre bondene, så bursdagen var fra 10-18 tiden. Det ble drukket masse øl og sjampanje. Aldri opplevd noe slikt før. Han vi er hos drakk ikke siden han skulle på noe treningsgreier dagen etterpå men de andre gjorde det, og kjørte hjem gjorde de og, tror nok alle var over den lovelige grensen, men slik er det vel bare her ute på landet. Man kan ikke akkurat bare ta en taxi hjem.

Ellers har denne flotte familien noen katter, og den ene er en flott orange hannkatt som jeg har forelsket meg i. Han er så flott så flott. Kjempe kjælen og veldig kontaktsøkende. Ellers har de også en katt til som er kjempe kjælen og kontaktsøkende, og da vi kom dit var kun kjempe drektig, og på søndagen i forrige uke fødte hun 4 små supersøte nøster. Hun hadde selvfølgelig klart å kommet seg inn (de er utekatter, som ikke får lov å komme inn i det hele tatt) og født de inne i et kott. Da vi fant henne inne, ble hun kastet ut og vi prøvde å finne ungene, men det gjorde vi ikke. Men hun fikk ikke komme inn igjen, siden de da trodde hun hadde født ute, og så klart å komme seg inn. Morgenen etter mjauet hun masse utenfor så vi slapp henne inn igjen, og da gikk hun bort til kottet og ungene sine (som sikkert var kjempe sultne). Vi fikk flyttet de over i en kasse med noen handduker, og nå ligger de trygt (så trygt som det kan bli) ute i et skur, som man får lukket døren på. De har nå åpnet øynene og er bare såååå nusselige!

De har også andre dyr på gården. De har som sagt noen katter, et lam de mater, noen høns, griser og 2 hunder. Ingen av dyrene får være inne. Det er også noen dyr som går rundt på gården som ikke er inngjerdet, er en type fugl det og, men husker ikke hva de heter. Ellers har vi sett en del kenguruer, en dag så jeg en flokk på minst 20 stk. Har også sett noen emuer og en del øgler. Har fortsatt ikke sett noen slanger, og med tanke på at 3 av de slangene man finner rundt her er veldig giftige, er det like så greit.

Jeg begynner å bli ganske lei av å være her, siden været har gjort at høstingen bare blir utsatt og utsatt. Akkurat nå har det vært ekstremt tordenvær og nå regner det. Noe som betyr at innhøstingen sikkert blir utsatt minst 3-5 dager til. Etter planen skulle vi startet neste tirsdag, eller egentlig skulle vi vel vært midt i innhøstningen nå, men været kan man ikke stole på her nede heller.
Jeg har forresten startet en hobby, og det er crosstitching (vet ikke hva det er på Norsk) og synes det faktisk er ganske gøy. Det tar litt tid, men så har jeg noe å gjøre, da det er veldig mye dødtid for meg.

Dette ble da en ganske lang oppdatering, så håper jeg at det ikke blir så lenge mellom hver gang fremover.

-Ida

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits